Friday, June 28, 2013

multidisciplinary team

Bismillah...

well rehabilitasi bahasa senang dia pemulihan, jadinya rawatan pemulihan. jadi sama ke dengan rawatan yang diberikan oleh doktor??

doktor diagnose penyakit dengan bantuan, minta juruimej perubatan tolong ambil xray-MRI , atau ambil sample bagi ke makmal untuk jurumakmal perubatan masukkan dalam ujikaji penyakit. lepas tu doktor prescribed ubat, ahli farmasi akan tengok balik ubat tu betul ke tak ok ke tak dan sediakan ubat. dekat hospital.  jururawat menolong memandikan pesakit, bagi ubat kepada pesakit etc etc. dan doktor akan bagi pesakit itu untuk rawatan pemulihan bergantung kepada pesakit tu perlu ke tidak lah. 

rawatan pemulihan ialah merawat tanpa menggunakan ubat. kalau fisioterapi menggunakan kaedah fizikal seperti senaman dan sebagainya, OT pula menggunakan "pekerjaan" sebagai rawatan, dan semestinya ada juga pendekatan fizikal seperti senaman. penggunaan alat2 elektrik juga ada bergantung kepada apa approach yang digunakan oleh jurupulih-jurupulih bidang masing-masing.

gabungan mereka ini ialah multidisciplinary team atau MDT. jangan ingat ddoktor dan misi aje bekerja di hospital. hehehe.

rasanya kalau nak jadi OT dan jumpa pelbagai kes kenalah kerja di hospital. hehehehe. kalau ada rezekilah ye dok. 

keep calm and pray aite !




ye lah mana lah boleh kerja sensorang hendaklah duduk di dalam berjemah.



occupational therapy a.k.a pemulihan carakerja

bismillah

saya kan asyik pending je post ni an. untuk adik adik yang pernah tanya saya OT tu apa, dan orang yang nak kenal OT tu apa. bulihlah kenal-kenal sikit OT.

Jurusan Pemulihan Carakerja ini termasuk dalam fakulti Sains Kesihatan bergandingan dengan Pemulihan Fizikal (fisioterapi), optometri, pengimejan perubatan, teknologi makmal perubatan, keselamatan persekitaran, nutrisi dan diet, kejururawatan, pemulihana pertuturan dan lain-lain. 

ianya merupakan gabungan antara sains dan kesihatan kiranya akan belajar pasal apa-apa yang berkait dengan kesihatan manusia lah ya. Selalunya msyarakat lebih mengenali doktor dan misi, kalau yang pemulihan ni,, fisiolah orang lebih kenal. 

pemulihan -rehabilitasi- carakerja ini kiraanya merawat pesakit agar boleh kembali melakukan pekerjaan mereka tidak kiralah pekerjaan harian seperti mandi, gosok gigi atau pekerjaanny contohnya suri rumah guru, juga pekerjaan lapangnya seperti bermain badminton. wahhh.....kan,,cam banyk gitu kan..hehehe.

kalau ambil OT ni kan semua penyakit kita belajar cara rawatnya dari budak kecik ke tua bangka. belajar memang banyak ah. 

peluang kerja bidang OT ni sepatutnya meluas tapi jadi sempit. kalau dekat negara orang putih OT ni femes lagi ah tapi kalau kat sini sesetengah oranag je tahu. kebanyakannya kerja hospital yang lain di pusat-pusat rehabilitasi swasta. 

Siapa nak further OT ni kena lah minat, even awak JPA scholar pun belum tentu awak dapat kerja kerajaan macam farmasi, doktor dan pelajar-pelajar SPA. kalau tak minat , tukarlah ke bidang lain yang lebih anda minat. kemungkinan kerja private ni sangatlah tinggi memandangkan tak banyak kekosongan dalam hospital SEKARANG. Persaingan sengit jugalah!

personally saya more into kanak-kanak fokus lagi kes psikiatri kanak-kanak an tak minat sangat kes-kes tulang atau fizikal.

saya rasa tak rugi lah belajar sebab nanti ada anak saya boleh terapikan dia, explorekan dia dengan macam-macam permainan . sebenarnya bidang OT ni masih banyak perlu diterokai, dan bersedialah anda untuk mencari kerja dengan saingan bila ambil jurusan ini. hehehe. tapi tak apelah, rezeki di tangan Tuhan =). 



tapi tak pa lah, masa itu sudah berlalu tidak boleh di undur lagi. hehehe. ada sebab kenapa Allah campak kita kepada sesuatu. kan??

p.s/ masih cari kerja yang stabil tapi macam nanti akalau kerja 8 jam terlepas pula golden hours dengan anak -anak. dan kalau kerja 5 jam , cikgu aje lah dan bila pulak lah saya ambil cikgu, hehehehe. antara lebih duit dan lebih berkat, lebih berkat yang saya nak. ehehehe. 

hopefully cik abang boleh pindah Penang. hopefully abang dimurahkan rezeki naik gaji untuk kami. insya Allah. Sangat lah harap dapat pindah Penang nanti dekat dengan kelantan dan kedah . :)

Thursday, June 27, 2013

22 jun

Bismillah

Hari tu kan, 22 hb jun, sabtu, kami pergi berhimpun di Dewan Merak Kayangan Felda. Orang berhimpun di Merbok, kami pergi dewan pula, hehehe, bak kata Ustaz Tuan, tak pergi bukan bermakna tak sokong. :)

Ada majlis resepsi sahabat suami, iaitu Afi. selamat pengantin baru, semoga kekal hingga ke syurga!!


Lepas tu petang tu tunggu saabat kami yang bawa kereta tu ada perjumpaan, jadi kami berjalanlah i klcc.


 Beli big apple onut je, letih cari kedainya di klcc.

 Takde orang tolong snapkan, kita snap sendiri aje lah.


Kami yang dah nikah lebih awal :)

Beribu ribu tania!!!


Eh , kita teringat masa kita nikah dulu- dulu. ;)

Friday, June 7, 2013

Him

Bismillah, this is the young man whom i am married with.

He is so shy virtually. He barely update his fb's status, and instead of that , he preferred to just click Share. He did not read my blog also. :p

He is 26 years old last 2nd May. Cik abang is old already. ;)


May Allah bless him and our marriage.





Gift

Bismillah,

The blessing month, Rejab is passing by, alhamdulillah we got a gift from HIM.


when i start not to think about pregnancy and want to let it go naturally, then Allah gave us the gift.

and yeah

KEEP CALM AND EAT.

:)

i lost my appetite, and also i have experienced gassiness. now, i am barely drive to my workplace, and cannot drive for a long journey. i am always fatigue, also headache. i am underweight too. instead of those trials , we are happy indeed.

Pray for us.

Jazakallahu khairal jaza'.

:)





Monday, June 3, 2013

Sejam di melaka

Bismillah, 
Semalam on the way balik Johor dari Kedah, kami singgah Melaka sekejap.
Huu,  tak mao dah pi, jem teruk mumkin sebab cuti sekolah.
Kami pergi kawasan A Famosa je, dan masuk tempat tak berbayar. Panas pulak semalam, sekejap je berjalan.




Kat sini ramai seniman jalanan, penjual jalanan yang mana saya kagum dengan mereka mencari sesuap nasi di bawah panas mentari.

Peegi sejam je tapi nak maeuk dan nak kelur dari melaka ambil masa 2 jam. Letih lenguh dalam kereta terutamanya pemandu. Saya duduk sebelah tertidur.