Friday, January 22, 2010

sebenarnya CINTA itu apa sih????

* entri ini, adalah satu perkongsian melihat kepada pengalaman

kawan 1:" saidah, ada orang nak nombor hp saidah boleh?"
(ana blank sekejap)......

kawan 2:"saidah da orang nak kenal dengan awak boleh?" (ana kaget seketika)......

pening kepala ana.....kenapa tiba-tiba ni???

ini hanyalah contoh, realiti...bukan mahu mempromosi diri ni ea....(minta betulkan kefahaman)

bila meningkat dewasa, ianya fitrah, to loved and to be loved by somebody...ianya lumrah kehidupan...

(dipetik dari Ketika Cinta Bertasbih 1)

sebenarnya cinta itu apa sih??

cinta adalah kekuatan,
yang mampu mengubah duri menjadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah malang menjadi untung,
mengubah sedih jadi riang,
mengubah syaitan menjadi nabi,
mengubah iblis menjadi malaikat,
mengubah sakit menjadi sihat,
mengubah bakhil menjadi dermawan,
mengubah kandang menjadi taman,
mengubah penjara menjadi istana,
mengubah amarah menjadi ramah,
mengubah musibah menjadi............

sekalipun cinta telah kuuraikan,
dan kujelaskan panjang lebar,
namun juga cinta kelihatan,
aku jadi malu pada keteranganku sendiri,
meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
namun tanpa lidah cinta ternyata lebih senang,
sementara pena begitu saja saling menuliskan,
kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta,
dalam menguraikan cinta,
akal terbaring tak berdaya,
bagaikan keldai berbaring dalam rumput,
cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan perspektifnya...

fitrah vs fitnah???

salah ke suka pada seseorang?

no..tak salah..tetapi kena betul caranya.....^_^

one fine day,,talk sambil makan dengan kak M di PSB...entah kenapa tiba-tiba keluar topik hangat ni...

kak M : bek elak awal-awal la ek?

saie: ea la.....tengok kondisi kita camana... dah sedia ke? famili camana? orang tu plak camana? penuhi kriteria ke tak? at least boleh jadi imam, boleh bimbing bab agama,
appearance+money....lain cerita...

kak M : susah dah cari orang gitu sekang ini...

saie: memang susah tapi insya ALLAH ada... (dalam hati yaqin confidently, INSYA ALLAH ADA!!). tak mahu la...buat cara ALLAH tak suka....bimbang affect family yang akan dibina nanti..

kak M : kira zina hati la saidah?

saie : ha ah....tapi kita as perempuan la kena kuat...if rs belum masanya lagi...pertimbangkan sebaiknya..

kak M angguk-angguk...kami sambung lunch...

(the rest is not previewed here)

muslimah mu'minah: kerana dirimu begitu berharga

dari ustazah khamariah:

"orang perempuan kena jaga diri dia....budak-budak laki ni memang nakal.. kadang-kadang nak test shj"

dah banyak case study yang dibuat dan boleh kita observe sendiri....dan memang betul...
"kalau JODOH tak KEMANA"
......

dari ayat-ayat cinta...

kamu percaya sama jodoh???

"NIKAH: CONNECTING PEOPLE"...

"tak maula buat benda ALLAH tak suka....ISLAM dah bagi cara yang terbaik tao"
~JAGA BATAS PERGAULAN, IKHTILAT & SABAR, THE TIME WILL BE COME SOONER OR LATER~


SAYANG ALLAH DULU.....
SAYANG RASUL JUGA...
SAYANG FAMILY...
SAYANG DIRI SENDIRI...
SAYANG SAHABAT-SAHABAT....(TEGUR KAWAN-KAWAN!)







2 comments:

naQiu said...

perkonsian yg baik utk kamy sahabt serumah...

saie said...

alhamdulillah
belajar dari pengalaman
titipkan buat yang tersayang