Monday, April 4, 2011

It's all about heart: 3 then 4 next 5 part I




jenis hati (types of heart ): 

  • hati yang SIHAT ( healthy heart)
  • hati yang SAKIT ( sick heart )
  • hati yang MATI ( dead heart )
hati SIHAT 


(yaitu) di hari harta dan anak-anak laki-laki tidak berguna, kecuali orang-orang yang menghadap Allah dengan hati yang bersih, (Asy-Syu’ara’:88 – 89)

hati bersih ni camana? ade ke clorox yang boleh memutihkan hati kite???
bersih 
  • bila hati itu bersih dari nak buat  (passion) apa yang ALLAH larang,
  • bersih dari syubhah yang contradict dgn WAHYU ALLAH
  • senang cerita dari apa2 yang ALLAH & RASUL larang lah... 
orang ada HATI BERSIH mcm ni, semua benda yang dibuat KERANA DIA...KERANA DIA, no matter what. willingly, lovingly with total reliance. LA HAW LA WALA QUWWATA ILLA BILLAH.
Orang yang bila menCINTAI,menCINTAI kerana ALLAH, bila memBERI, memBERI bcoz of ALLAH, 
bila BENCI, BENCI bcoz of ALLAH, TOTALLY BCOZ OF ALLAH . ROLE MODELNYA:  RASULULLAH S.A.W 

hati SAKIT


kira yang ini tengah-tengah antara hati BERSIH & hati MATI.
hm....hati tu takdalah TOTALLY MATI cuma ia SAKIT. well, boleh di beri TREATMENT lagi.
HATI ini ada DUA2. cinta, iman, kesetiaan dan tawakkal pada ALLAH, tapi AT THE SAME TIME, ada juga rasa untuk mengikut HAWA NAFSU dan KETENANGAN. 

hati MATI


yang ini tahap paling kronik. na'udzubillahi min zalik. hmm.... opposite 10000000000% dengan hati BERSIH. so, kira hati ini suka dengan segala apa-apa yang bertentangan dengan ALLAH. dia ikut sape??????

MAKHLUK TAK NAMPAK BERTANDUK: 

EN. TAN & NAFSU


BEWARE BILA KAWAN DENGAN ORANG YANG HATINYA MATI.


meh kita check, HATI kita dah STAGE MANA????? tepuk dada tanya HATI SENDIRI.  takdenya orang yang boleh tolong JAWABKAN selain diri SENDIRI.



OWH HATI 

REsoURCE:

jom tengok video ni: baguih sape yang buat dan upload ni!
dekat youtube pun ada nih. taip: jenis hati ke, tazkiyatun nafs ke..mesti keluar. ^^

2 comments:

Cheah Cintailah Ilahi said...

Hati-hati dengan hati, hehe

Seronok bila bercerita tentang hati,

I like HATI, banyak3

<3

=)

saie said...

i do like HATI TOO. beware; its fragile, handle with CARE