Sunday, April 24, 2011

rumah








i live in a wooden house at my village. rumah papan turun temurun. tok ayoh yang build dulu kot. ha. tatau. pusaka, originally mok punya parents punya rumah. then bagi mok then bagi abah duduk tinggal situ. since abah the one yang bermastautin dekat kelate. 


dalam baru belas2 tahun, rumah itu bertukar atap bata ke atap zink. baru taon lepas tukar atap zink bahagian dapur. hu. i'm a kampung girl.  & alhamdulillah, proud of it. 


bila berjalan, dengar papan lantai yang tidak balance. ade banyak lubang jugak. tapi kami satu famili ok je. adik2  selalu je wat lagak power rangers kat rumah even tao rumah tu dekat2 nak runtuh. hu, adik-adikku.
duduk kampung , the feelings are: best. alhamdulillah. 


tepi kanan kiri rumah orang, belakang kebun getah. jalan ke rumah pun ade banayak kebun getah. dulu, masa balik tengahari balik dari sekolah naik basikal, selalu terserempak jumpa mr khinzir main kejar-kejar dekat kebun getah.


dulu.
duduk rumah , tapi masa tu kecik lagi, baru nak besar , fikir pun kurang matang.
1 masa merajuk hempas2 barang, abah umi buat selamba jek. dah faham anak dia gitu. xpun umi piat dengan hanger.


dulu.


perangai memang wassalam la. tak boleh jadi calon menantu sape2 pun. hee.
adik2 pun kecik lagi, sumayyah, syahid, salman, syakir, (saifullah ntah ade ke tidak lagi dulu.). 
masuk asrama, duduk asrama, 2 tahun, masuk matrik setahun, masuk uitm ni, dah 3 tahun. dah lama rumah papan tu ditinggalkan.


rindu.


rindu orang yang ada dekat rumah tu. umi abah adik2.
adik2 dah mula besar, tapi 1. tak besar depan mata.
kakak diorang duduk jauh. 


hati pilu. 
masa duduk rumah itu perangai wassalam, memang tak boleh bagi contoh kat adik2. tapi sekarang dah mula jadi oramg, still tak boleh luang masa dengan adik2,


sekali sekala telefon cakap dengan adik2. 
no berapa? dah solat? berapa kali solat? dah mengaji? berapa kali mengaji?


sungguh


hati di sayat pilu, adik tak membesar depan mata.. harap sangat diorang jadi orang, bukan setakat jadi oran tapiorang yang memberi kepada orang.
orang yang punya fikrah, punya pengertian perjuangan.


sumayyah dah besar, dah 18 tahun.
syahid spm.
salman darjah 5
syakir darjah 2
saifullah PASTI.


minta maaf sangat2. takde time ini. 


doa, jangan biar putus.

2 comments:

Achik said...

rindu jugak..(T_T)insyaAllah,doa,doa,n doa..Allah Maha Mendengar

saie said...

yup. sure =)
mok su takdop adik doh hihi