Monday, May 30, 2011

after all the silence

salam
bismillahi walhamdulillah...
'asiff jiddan, so sorry, the blog is not updated. seriously, i'm exhausted. allahu rabbi. tarbiyyah direct dari Allah.  i'm working at cafe. totally 12 hours. but i'm enjoying it. alhamdulillah...alhamdulillah. bilamana saya kena low kan level hati serendah-rendahnya. be a listener, jangan melawan. sabar, mendidik kesabaran. tetapi kadang-kadang tu terlepas jugak. nafsu...nafsu.
a few weeks ago, attended a gathering. my friends from kmns. about 3 years we did not seeing each others. only Allah knows how the feelings are.

at cafe...
jadi pembancuh air,
jaga kaunter ,
setting untuk catering..
sangat banyak belajar..
crara potong bawang, potong kek, potong sayur..
nak buat air pun susah tao nak bagi sedap. hu... i learnt a lots...siyes. thanks Allah.

it is always....didikan Allah itu sangat halus, perancangan Allah sangat strategik. tinggal kita manusia meyakini dan mengimaninya.
mencari hikmah di sebalik kejadian.
contoh;
kena marah...sebenarnya Allah nak didik kita untuk merendahkan hati dan ego...
penat....sebenarnya Allah nak latih kita lagi kuat....
gembira...Allah nak bagitao kita kena banyak bersyukur..
the thing is...i'am always take things for granted.
.......
tarbiyyah...didikan...
nafsu perlu dididik...
didik dan didik...


deal dengan manusia..
i say it complicated...


moga dapat menjaga amalan...hatta penat sekalipun..
rabbuna yusahhil...
Allah menguji seseorang dengan apa yang dia mampu. dan aku sangat cemburu dengan dia yang sudah kembali kepadaNya malah jadi lagi baik. hu. kena usaha lagi saie....usaha lagi saie.. tak rugi.
p/s: selamat berbuka.
road to ramadhan....!!!~

2 comments:

mat said...

MasyaAllah... alhamdulillah sudah pandai bikin air,bertambah-tambah la calon zaujah ana... Tapi sori lah, application form and resume sa'idah sudah lambat hantar lah.. Ana sudah berbini lah. (hihik..)
apehal pun bnyk syukur. keja2 jugak solat tu awal waktu ye.

Sincerely,
-Talhah-Abdullah B. Amir & Wife-

saie said...

allah mat...
tu la..nak wat camna xdak jodoh.
takpe2. u got ur other half, i'll find someone too. insya allah. betul2. keja2 jugak, solat tu tgh try seawal mungkin. doakan ea!