Saturday, January 14, 2012

awak tahu tak?

bismillahi walhamdulillah :)

tadi saya pergi solat subuh berjemaah, alhamdulillah saya diberi kesempatan! lepastu ade tazkirah pasal 'aqidah. tapi saya tak dengar full pun, sebab saya tertido. huhuhu.

ustaz kata takkan melayu HILANG di dunia sebab melayu tu bangsa. yang boleh hilangnya AGAMA. melayu tetap melayu tetapi bila orang tu tukar agama dia jadi lah dia christian, buddhis dan lain lain kan2/

lepas tu ustaz kongsi:
nak belajar ni ada 3 menda.

satu -
kena membaca. masa first mukjizat tu pun kan, nabi s.a.w diminta membaca.

dua-
mendengar, relate dengan kisah tadi jugak, after nabi s.a.w tatau membaca, so malaikat jibril pun bisik dekat teling nabi s.a.w

tiga:
tulis, nak bagi ingat sebab bukan semua benda kita ingat kan.

lepas tu saya tertido laaa...

bangun balik tu ustaz tu bagi kesimpulan kenapa pentingnya "aqidah"

toink...toink...

awak tau ta. bukan senang nak selalu jadi baik kan, ingat allah selalu. saya selalu menyesal bila bangun pagi2 x sempat qiam. tapi pagi esok menyesal balik. T_T

nasib la sekarang dududk dekat dengan masjid, atleast 5x berjemaah solat. then ada tazkirah. ada makan2 jugak.

cuma saya kan tak pandai nak beramah mesra ni. dengan makcik2 surau tu pun, saya senyum je. ui, tak pandai la saya. senyum tu sedekah, kira ok la.

saya ni memang susah nak attach dengan orang. nak jadi da'ie tak boleh macma ni kan tapi tu la.

oh, saya paling muda ..kira muda la 23 banding dengan 50 plus++

eh sebenarnya, mana ada sign board "orang muda takyah gi masjid". hehe
tapi tu la.

saya kan nak gegar dunia. eh, tapi macam mana ye?
dalam sudut hati nak jadi orang baik, muslim yang baik, pelajar cemerlang~ macam dulu2 saya score study.

saya sedih la.

awak tahu tak, nak jadi baik bukan sennag, takkan nak jadi JAHAT kot

saya masih merangkak2 lagi , asyik terlupa nak baca BISMILLAH bila buat semua benda.

at least try? ye tak?

~ alhamdulillah~























2 comments:

sofiainin. said...

love this post so much^^
comel background:)

saie said...

ape post along yang adik tak suke? hehehe