Thursday, April 22, 2010

under construction

salam'alaik...
this blog is under construction....
mula-mula da dua header..
untuk menghilangkan header itu terpaksa membuang semua widget...
maka semua link-link blog hilang........
disebabkan tuan rumah sedang menghadapi imtihan...
rumah ini dibiarkan dahulu...
insya Allah bila dah habis straight 3 papers pada 26-28....
proses penambah baikan dan pembaik pulih akan di mulakan...
bittawfiq wannajah semua ^^
May Allah Bless.~

Friday, April 2, 2010

open your eyes heart and mind

salam'alaik
bismillahi walhamdulillah..
lama....laman in terbiar..cobwebs all over its wall!!
tuannnya sihat sahaja, alhamdulillah. cuma masa didepan laptop diperuntukkan untuk mencari bahan, manaip assignment, dan kemudiannya letih dah nak mancoret disini. bagaimana harus dimulakan topik hari ini?
tadi baca emel yang dihantar dulu-dulu...tak sangka gaya bahasa berubah..tidak sedar pun...people change, change for good alhamdulillah. setiap orang punya zaman jahiliyyah masing-masing bukan?
zaman tidak tahu dan tidak amik tahu...
ada ke orang yang jadi baik terus???
mungkin....
pasal tutup aurat misalnya....
semua orang maklum....tutup kecuali muka dan tapak tangan , right??
tapi kriteria lain contohnya: nipis ke tidak? longgar ke tidak? warnanya macam mana?
i'm really don't mind what do you want to wear..really i'm not..as long as.. it is the fashion according to our manual AL-QURAN & AS-SUNNAH. obvious and precise....
boleh je nak pakai seluar, janji longgar, tebal...elok pakai dengan baju selabuh lutut..
pakai tudung jarang tak?
nampak leher tak?
tutup dada ke tak?
baju pun sama, jarang tak?
longgar tak? stokin nipis ke tak?
even pakai tudung besar tapi nipis still tak cukup syarat bukan?
hm...pakaian solat: kain telekung pun sama...tetapati tak ciri-ciri tutup aurat..kita nak jumpa kekasih kita tu..ALLAH YANG MAHA BESAR.....
da tutup aurat dah ok ke???
pergaulan macam mana? makanan macam mana?
dihitung dikira dan dibilang..banyak benda sebenarnya..
sebab ISLAM IS THE WAY OF LIFE...
kita ada law and aour manual according to AL-QURAN , ASSUNNAH>>
and really is man always forgetting, need to be refreshing and updating the IMAAN INSIDE..
what is the important is the faith within...
we cannot and should not be judgemental...
look others through his/her outfit..dressing and so on...
tetapi untuk muslimah .. boleh nampak yan faham ke tidak konsep menutup aurat..tetapi still benda lain kena jaga juga...
bukan nak jadi baik semata tetapi nak jadi terbaik untuk MARDHATILLAH
ana pun da zaman gelap..
from short sleeves to long sleeves
from tudung kecik lagi nipis to tebal dan besar..
dari tak berstokin ke berstokin..
dari pernah amik duit umi abah kepad atidak (nakal toll la!!)
westlife blue..sume ade...dengar jugak sikit-sikit..
malas solat...
BERUBAH setelah punya KEFAHAMAN..
bukanlah diasah dari sesaat sahaja..
its takes time but it worth you forever...
ILMU mana nak carik??
fikirkanlah..sudah banyak terbentang..internet..radio..tv...surau..banyak sangat..BUKU..(love the most)..ustaz ustazah, sahabat, rakan yang soleh/solehah...
risau bila mana ALLAH tak nak ketuk hati kita lagi macam mana??
kita tidak akan sempurna...tetapi boleh menghampiri kesempurnaan...
dihitung dibilang dikira..banyak beda lagi tak settle...tapi daripada tak buat semua buat sikit-sikit..cuba..
ayat tak ikut skema..MAAF T_T