Monday, January 16, 2012

dear lady: perasan tak?

bismillahi walhamdulillah

saya rasa macam nak buat brand "dear lady". amacam?

dear lady perasan x?

semua tahu apa untuk menutup aurat ye, bukan membungkus aurat^^

semua maklum akan hanya 2 je yang boleh di buka: muka dan tapak tangan.

saya tak bercakap pasal dalil, tetapi pasal PRAKTIS.

perasan tak tudung yang dipakai itu jarang? even kain sembahyang.

first sekali saya nak cerita pasal kain sembahyang. penting. sebab kita solat 5x sehari. campur sunat ba'diah, qabliah mungkin akan jadi 10 ke atas. abaikan calculation itu.

kita nak jadi ketua bidadarikan kan? kan?

kain telekung kita nipis tao, even yang pakai 2 lapis pun keno cek jugak kot2 nipis.

cara cek:

saya buat macam ni, test dengan tangan, masukkan tangan ke sebela dalam pastu tengok kat sebelah luar ade nampak jari ke kuku ke. nampak jelas ke x?

lepas tu saya akan tengok under sun shine pulak.

saya bab ni memang syadid sket.

ok settle.

yang kedua bab kainnya. kain tu kan ada yang saya tengok nampak jari-jari kaki masa solat. bukan sebab kainnya singkat tapi sebab jarang.

nak settlekan macam mana?

sama ada pakai stokin @ buat kain jadi 2 lapis @ beli kain tebal-ala yang ada kaler2 hitam putih merah etc.

again

cek dulu sama ada jarang ke tidak ye.

aaa... lagi...kalau takde kain sembahyang,

pakai je apa yang ade, baju kurung ke tshirt ke. tapi kena make sure yang kita pakai tu bersih, suci, cuci serta tebal, longgar.

tips:
saya selalu bawa stokin spare pegi mana.

lagi, bab sarung kaki

dah bagus dah pakai sarung kaki, tapi kan jarang, warna pun warna kulit. hopefully tukar la ye tak pun pakai 2 lapis sarung kaki.

saya prefer stokin tebal~

selalaunya sarung kaki ni kan dekat tumit nampak sangat jarang also dekat jari.

dear lady. cukup utuk hari ini dan beberapa hari

saya offline dari 17-22. ada program.

saya harap bermanfaat.

dari lady to ladies.

wa are gem, we are precious, we are diamond.

assalamu'alaikum ~

tUmbLr

http://saidahnafisa.tumblr.com/

my 3rd

my legacy

Saturday, January 14, 2012

awak tahu tak?

bismillahi walhamdulillah :)

tadi saya pergi solat subuh berjemaah, alhamdulillah saya diberi kesempatan! lepastu ade tazkirah pasal 'aqidah. tapi saya tak dengar full pun, sebab saya tertido. huhuhu.

ustaz kata takkan melayu HILANG di dunia sebab melayu tu bangsa. yang boleh hilangnya AGAMA. melayu tetap melayu tetapi bila orang tu tukar agama dia jadi lah dia christian, buddhis dan lain lain kan2/

lepas tu ustaz kongsi:
nak belajar ni ada 3 menda.

satu -
kena membaca. masa first mukjizat tu pun kan, nabi s.a.w diminta membaca.

dua-
mendengar, relate dengan kisah tadi jugak, after nabi s.a.w tatau membaca, so malaikat jibril pun bisik dekat teling nabi s.a.w

tiga:
tulis, nak bagi ingat sebab bukan semua benda kita ingat kan.

lepas tu saya tertido laaa...

bangun balik tu ustaz tu bagi kesimpulan kenapa pentingnya "aqidah"

toink...toink...

awak tau ta. bukan senang nak selalu jadi baik kan, ingat allah selalu. saya selalu menyesal bila bangun pagi2 x sempat qiam. tapi pagi esok menyesal balik. T_T

nasib la sekarang dududk dekat dengan masjid, atleast 5x berjemaah solat. then ada tazkirah. ada makan2 jugak.

cuma saya kan tak pandai nak beramah mesra ni. dengan makcik2 surau tu pun, saya senyum je. ui, tak pandai la saya. senyum tu sedekah, kira ok la.

saya ni memang susah nak attach dengan orang. nak jadi da'ie tak boleh macma ni kan tapi tu la.

oh, saya paling muda ..kira muda la 23 banding dengan 50 plus++

eh sebenarnya, mana ada sign board "orang muda takyah gi masjid". hehe
tapi tu la.

saya kan nak gegar dunia. eh, tapi macam mana ye?
dalam sudut hati nak jadi orang baik, muslim yang baik, pelajar cemerlang~ macam dulu2 saya score study.

saya sedih la.

awak tahu tak, nak jadi baik bukan sennag, takkan nak jadi JAHAT kot

saya masih merangkak2 lagi , asyik terlupa nak baca BISMILLAH bila buat semua benda.

at least try? ye tak?

~ alhamdulillah~