Tuesday, July 31, 2012

Food For Soul = Takwa dan Perpaduan Asas Keselamatan di Akhir Zaman

RAMADHAN 11

nota diri untuk tazkirah tadi.

daripada ustaz Farhan Abdullah al-Hafiz.

dulu dia paderi kristian tao , sekarang Pendakwah =)
_________________________________________________________________________________

perkataan TAQWA banyak disebut di dalam Al-Quran contohnya : 




2:183

(2:183)

Sahih International

O you who have believed, decreed upon you is fasting as it was decreed upon those before you that you may become righteous -



Malay

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sahabat pernah bertanya kepada nabi Muhammad S.A.W tentang di mana letaknya TAQWA. jawab baginda S.A.W : TAQWA letaknya di hati.

satu kisah lagi di mana Abu Hurairah di tanya apa tu TAQWA.


jawab baginda : TAQWA itu engkau ibarat berjalan di jalan yang berduri, oleh itu engkau berjalan  dengan penuh berhati-hati agar tidak terkena duri itu.

orang berTAQWA selalu mengingati hidup di dunia in sekadar menumpang sekejap sahaja, untuk sampai ke destinasi sebenar kita, dia akan memilih jalan yang betul agar tidak menyimpang di akhir nanti. 



3:102

(3:102)
Sahih international

O you who have believed, fear Allah as He should be feared and do not die except as Muslims [in submission to Him].



Malay

Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.



PERPADUAN

paling nampak, solat berjemaah lah simbol perpaduan.


3:103



(3:103)

Sahih International



And hold firmly to the rope of Allah all together and do not become divided. And remember the favor of Allah upon you - when you were enemies and He brought your hearts together and you became, by His favor, brothers. And you were on the edge of a pit of the Fire, and He saved you from it. Thus does Allah make clear to you His verses that you may be guided.


Malay

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (ugama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya.
_________________________________________________________________________________


Jawapan Imam Ghazali menjawab pertanyaan anak muridnya, Syeikh Hassan tentang anugerah Allah buat ummat Muhammad S.A.W di bulan Ramadhan :
1- huruf "Ro": rahmatun minallah (rahmat daripada Allah)
2- huruf "Miim": maghfiratun minallah (keampunan daripada Allah)
3- huruf "Dho'": dhom-a-nun minallah (jaminan daripada Allah = SYURGA). refer alkahfi: 108



18:108
Sahih International
Wherein they abide eternally. They will not desire from it any transfer.
Malay
Mereka kekal di dalamnya, (dan) tidak ingin berpindah daripadanya.


"best nye!!!!!!"

4- huruf "Alif": amaanun minallah (keamanan daripada Allah)
5- huruf "Nuun": nuurun minallah (cahaya-hidayah daripada Allah)

"sebaik-baik sedekah pada bulan Ramadhan "
_________________________________________________________________________________
Allahu a'lam. 
alhamdulillah. 

mohon maaf atas apa yang kurang =)

credits to: http://quran.com/, Surau Bukit Mulia, Bukit Antarabangsa.
_________________________________________________________________________________

may Allah bless
Ramadhan kareem ^^
mungkin benda tu kita dah tahu, that's why it is tazkirah kan???





Sunday, July 29, 2012

10 sudah berlalu

nak cakap tahniah ke tak dekat diri sendiri sebab dah puasa 10 hari?


alhamdulillah atas segala ni'mat yang Allah bagi. boleh bangun lagi, celik mata, sahur, solat, mengaji. hisy, tapi macam tak cukup pulak benda2 yang dah dibuat. biasa2 je. 





------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kakok: aisyah dah berapa juzu'

aisyah (13 tahun): dah 2 kali khatam ramadhan ni

kakok (tercabar) ; ha???

aisyah : tadarrus dekat sekolah

aisyah sekolah maahad tahfiz, dan dah 2 kali khatam secara tadarrus, nasib tadarrus, kalo tak, takke rasa terlambat gila diri sendiri.

soalnya, apa rasa bila BACA? diri sendiri pun tengah cari strategi nak tadabbur Quran tu. rugi lah bila baca tak da rasa. macam makan tapi tak rasa masam/manis/pedas. tawar hhebe bak istilah orang kelate.

tak rugi  usaha ye dop? biar alquran meresap di jiwo dan rago. woooo.

-----------------------------------------------------------------------
semalam terasa macam jumpa selebriti dekat surau bukit mulia ini.

siapa? USTAZ SALMAN MASKURI. tazkiran ringkas tentang kelebihan sedekah bulan ramadhan. memang benda ringan and dah tahu kan? tapi bila orang peringat ni...best. ustaz gitao
sedekahlah dengan apa yang mampu, dan sedekah tu boleh bawa keberkatan dekat hari-hari kita.

BESTNYA hidup dalam tarbiyyah. tenang dalam kurang, redho dalam tekanan. sebab..ALLAH kan ade.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAPPY BLESS RAMADHAN....

Friday, July 27, 2012

betapa TUHAN sayang padamu


Jalan-jalan Johor

bismillahi walhamdulillah

semasa saya berpraktikal selama 8 bulan di johor, saya berkesempatan berjalan-jalan di sana.

untuk kali ini saya akan kenalkan tempat makan yang best =). sekarang puasa ye , nanti dah lepas raya boleh pergi.

RESTORAN AGUS, TAMAN UNIVERSITI

dengar khabarnya ada cawagan lain lagi tempat ni, tapi saya pergi sini je, sebab senior saya belanja.

boleh tahan lah makanan dia, setimpal dengan harga.

boleh tengok juga link lain : http://saji.my/place/restoran-agustaman-universiti-johor/.

RESTORAN SAYAM 1, STULANG

ini banyak kali saya dan rakan-rakan pergi. makan ramai-ramai. pemiliknya berasal dari kelat. yang paling best dekat kedai ini adalah servis dia cepat sangat. tak payah tunggu lama.

yang famous dekat sini adalah menu ala-ala thiland dan yang bersangku paut dengan makanan laut.

stulang ni dekat lah dengan the zone.

dan restoran ni dekat dengan surau. nak solat pun senang.



Monday, July 23, 2012

orang seni

bismillahi walhamdulillah

mai kata saya orang seni.
sebab saya suka lukis, design, conteng dan tulis.
saya suka baca novel.
saya suka doodle2 , sampai mai kasik hadiah satu drawing book -tq mai-
saya suka tulis jugak-bila ada mood-

orang seni sangat tu tak la kot.


either saya akan express pa saya nak @ saya fikir. mcm hlovate gtao tu.

saya suka benda comel. dan saya suka komen poster/ banner yang tak cantik.

dah Allah bagi benda yang kita ada kelebihan kena wat kebaikan ye x???

banyak benda boleh buat tapi tak terbuat, buat benda yang tak payah buat tu banyak.

orang seni ke? entah. yang pasti memang ade aliran seni dalam diri-flash and blood-heh.

seni tak seni, batasyan syariat still kena jaga. seni suara, seni lakon layar, seni lukis, seni fotografi dan semua senian2 yang sewaktu dengannya.

apape nak buat tengok hukum hakam, bukan disekat tapi untuk kebaikan. saya tumpang bangga dengan orang seni yang berhijrah (terkesan dengan lagu aku yang berdosa yang di compose sham kamikaze).

native deen, outlandish, samy yusuf, even mat luthfi ade seni masing2.

even mungkin anda orang seni senanye. haha.

dah TUHAN bagi kelebihan, acu guna ke arah ISLAM saidah.

tengok nayzak. tengok spread salam tu, tengok owh so muslim tu.

faham dak? tak faham ke? ramdomness is my style. sorry.

salam ramadhan 4. allahu robbi, moga ramadhan ini ramadhan yang terbaek. amiin.

may Allah ease everything, my up and down.

take care u all.

my name is saie n someone tell me i'am seni.

bakat bukan buat simpan wat pekasam oi.~

Sunday, July 22, 2012

gigih ke?

boleh dikatakan pelajar terpaksa gigih bila sv suh betulkan lagi tesis even after dapat markah. siap hak ni, memang insya allah ak jd sv.




semangat sikit saidah!






semut pun usaha saidah

ada la cam gini ea???

ye kan???


semua image saya google. terima kaseh gugel ye. 
saya akan selalu carik awak.



Saturday, July 21, 2012

from Ammar

You never saw your fathers face,
or knew the warmth of your mothers embrace,
Your grandfathers heart burned with concern,
Yet death would come to him in turn,
None to look up to, so you cast your vision to the sky,
When you speak the truth, it hurts when they say you lie,
Doesn't it? Yet you move on, take it all in stride,
The honest prophet who by his own people is belied,
With only two pillars of support, an uncle and a perfect wife,
And in the same year, each one would lose their life
Jibreel gave Khadijah his salaam, told her of a house in paradise,
but an Angel other than him, came to your house to collect its price,
You went to Taif, seeking support for the message you need to spread,
They laughed at you, and sent their kids to stone you until you bled,
At Uhud you were deserted, so they struck you with vicious blows,
and rumors were spread about Aisha, that caused pain that Allah only knows,
Your close cousin Ja'far's absence was finally ended, from Abyssinia he would come,
But in one day, he would be martyred with Zayd your adopted son,
And Ruqayyah would pass away, and Umm Kalthoum as well,
You held Ibraheem in your hands, with a heart that breaks and eyes that swell,
Death would ask permission to take your soul but not the souls of those you love,
And you never expressed distress to the tests that came from up above,
The trials made you strong, and for Allah's perfect company you would yearn,
For it is to Allah that we belong, and to Him is our return

Wednesday, July 18, 2012

my very own bigday



dear friend, here the official announcement
alhamdulillah wa syukurillah
it is one step to the thousands steps
barely will make it
the du'a is the worth the most. 

........
i'm believe with what Allah promise us. HE will not ever put you down. 
i tell you what, the parents and Allah blessing is the most important.
and i would say, the is the best choice for this moment
.........
subhanallah walhamdulillah allahu akbar
always bear in mind, everything is loans
even the partner that we'll be going to marry
....
hlovate: the best deal is to have a best partner.
...
say NO to COUPLE. ^^ *peace*